Cafenele Civice (A6)

Data și locația: TBD

Vor fi organizate opt cafenele civice, două în Roman și șase în Cluj, pe teme alese de tinerii din Forumul Tineretului Activ. Cafenelele civice se vor desfășura ca evenimente semi-formale, implicând factori de decizie locali relevanți, oficiali publici și experți, într-un cadru care promovează dialogul și schimbul de idei, gânduri, întrebări și opinii. Tinerii vor avea ocazia de a-și prezenta în mod public preocupările, gândurile și întrebările, iar factorii de decizie, oficialii publici și experți le vor adresa și la care vor răspunde, în fața membrilor publicului larg. Întâlnirile vor fi deschise publicului și vor fi facilitate astfel încât să încurajeze interacțiunea și să creeze încredere.

Cafenelele civice vor fi deschise publicului. Dacă sunteți interesat să participați sau pur și simplu pentru a afla mai multe despre aceste evenimente, vă rugăm să ne contactați la aspyre@polylogos.eu


Evenimente publice (A5)

Data și locația: TBD

După Forum, grupurile de advocacy se vor întalni în mod regulat pe tot restul duratei proiectului, pentru a planifica si desfasura actiuni de advocacy si pentru a pune in practica noile lor abilitati.

Una dintre actiuni va fi un eveniment public, în locații centrale din Cluj și Roman, unde grupurile de sustinere a tinerilor iși vor promova cauza, vor incuraja cetațenii sa se implice si vor cere feedback de la public cu privire la tema pe care o sustin. Această va permite tinerilor sa puna în aplicare practicile pe care le-au învatat în timpul formarii și sa sensibilizeze publicul larg cu privire la proiect, mesajele sale cheie si activitățile sale.


FORUMUL TINERETULUI ACTIV (A5)

10-12 noiembrie 2022, la Hotel Belvedere, Cluj-Napoca, Romania.

În timpul formării de 3 zile, am reunit peste 130 de persoane, în marea lor majoritate tineri (16-24 de ani) din județele Cluj și Neamț, pentru a afla despre democrație, angajament civic și advocacy. Training-ul a fost interactiv, responsabilizant și practic.

În timpul formării de 3 zile, tinerii au învățat

 1. despre elemente fundamentale ale democrației,
 2. despre drepturile și responsabilitățile lor ca cetățeni activi și modalități practice de implicare
 3. să înființeze cel puțin opt grupuri de advocacy pe teme alese de ei
 4. și vor primi instruire practică și mentorat pentru a permite grupurilor de advocacy să dezvolte strategii și planuri de acțiune pentru a influența eficient politicile și luarea deciziilor la nivel local, național și european. Fiecare grup de advocacy va avea un mentor care să ofere sprijin și îndrumare.

Până la sfârșitul celor trei zile, tinerii au format 10 grupuri de advocacy care vor continua să lucreze pentru a-și promova ideile, preocupările și acțiunile pentru schimbare. Subiectele cu care au venit includ:

 1. Protecția Animalelor
 2. Diversitatea în educație
 3. Discriminare si Etica
 4. Sănătate
 5. Egalitatea de gen
 6. Prevenirea criminalității
 7. BPTS (Bani pentru transport de elevi)
 8. Straja Tarii
 9. Infrastructura
 10. Cultura

Vezi mai multe actualizări pe rețelele sociale: @project.aspyre


SESIUNE DE FORMARE a profesorilor (A4)

Data: 2-3 Septembrie 2022, la Liceul Mihai Eminescu, Bulevardul 21 Decembrie 1989 94-96, Cluj-Napoca

În cadrul Proiectului ASPYRE, am organizat două zile de formare cu 25 de profesori, educatori și lucrători de tineret din județele Cluj și Neamț, în cadrul căruia am prezentat manualul/toolkit-ul ASPYRE (versiunea beta). Am discutat despre democrație, mentorat și responsabilizarea tinerilor, despre încurajarea profesorilor de a-și asuma rolul de mentori în viața tinerilor care le-au fost încredințați. Sesiunea de formare ne-a oferit oportunitatea de a testa manualul (toolkit-ul) ASPYRE și de a primi feedback practic și concret despre cum poate fi îmbunătățit înainte de a-l prezenta unui public mai larg.

La fel ca matematica, știința, limba și literatura, participarea activă și semnificativă la viața civică sunt abilități esențiale care trebuie predate în școală. Copiii și tinerii trebuie să știe că vocile lor contează, că au titlu de proprietate și scop și că, într-o societate democratică funcțională, au puterea de a-și modela propriul viitor. Credem ca este important ca fiecare licean să îşi dezvolte abilități de participare la viața civică.

Nu putem considera de la sine înțeles că tinerii vor ști cum sau de ce ar trebui să participe în mod semnificativ la procesele democratice din societate. Sala de clasă este locul ideal pentru ca tinerii din România să își îmbrățișeze rolul în societate ca cetățeni activi și să practice aceste abilități.

Proiectul ASPYRE oferă profesorilor din întreaga țară instrumente și know-how relevante pentru a-și pregăti mai bine elevii pentru o viață de cetățeni activi, într-o democrație înfloritoare.

ASPYRE este un proiect care vizează consolidarea culturii democratice, a capacității și a participării active a tinerilor, dotându-i pe aceștia și pe cei care lucrează îndeaproape cu ei, cu abilități practice și instrumente pentru participarea democratică activă și angajamentul civic (vezi următorul eveniment major din calendarul ASPYRE – Forumul Tineretului Activ/Active Youth Forum).


Finalizarea versiunii BETA a manualului/toolkit-ului ASPYRE (A3)

În luna august 2022, în urma efortului echipei SSSP și a voluntarilor lor, corelat cu o colaborare fructuoasă a întregii echipe de proiect ASPYRE, am finalizat și tipărit versiunea BETA a manualului/toolkit-ului ASPYRE (A3) ce conține 48 de pagini, în format A5, editat și completat, pe lângă informația bogată despre democrație, angajament civic și advocacy, cu ilustrații originale.

Acest manual/toolkit va fi supus atenției critice și feedback-ului activ al unor profesori din județele Cluj și Neamț, adunați în luna septembrie 2022 într-o sesiune de formare (vezi următorul eveniment din acest calendar).


Schimbarea și tranziția logo-ului de proiect ASPYRE

În urma re-actualizării Ghidului de comunicare al ACF Romania, din luna mai 2022, si a discuțiilor constructive avute cu ofițerii de grant responsabili cu Proiectul ASPYRE, am decis transformarea logo-ului de proiect ASPYRE în titlu de proiect (vezi mai jos).


CONFERINȚA DE PRESĂ de deschidere a Proiectului ASPYRE (A2)

Data: 30 Martie 2022, ora 10.00, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, str Argeș nr. 24

Pe 30 martie 2022 am avut conferința noastră de presă de deschidere, cu 20 de reprezentanți ai presei. Am împărtășit despre focalizarea și obiectivele proiectului, activitățile viitoare și calendarul. Puteți urmări live-stream-ul conferinței de presă aici.

În urma conferinței de presă, proiectul a fost prezentat de către cinci canale media diferite. Segmentele respective le puteți urmări aici: